Club Petanque D'orion

Petanqueclub d'Orion – Jeu de Boules

Petanqueclub d'Orion, opgericht 9 december 1982 en begonnen op de Orionweg, is een gezellige jeu de boulesclub met ongeveer 60 leden. De club ligt aan de rand van de duinen ingesloten tussen de voetbalvelden van BVC Bloemendaal aan de Bergweg in Bloemendaal en beschikt over elf speelbanen.

Jeu de boules is de verzamelnaam voor diverse spelen met ‘metalen’ ballen. Wij spelen Petanque, wat zoveel betekent als voeten aan de grond (pieds à tanque). Een andere vorm is bijvoorbeeld Lyonnais waarbij gespeeld wordt met grotere ballen en waarbij een aanloop is toegestaan. Lyonnais wordt in Nederland nauwelijks gespeeld. 

Jeu de boules ballen zijn te koop in diverse omvang (afhankelijk van de grootte van de hand) en met een gewicht tussen 680 en ± 730 gram. Op de ballen kunnen zogenaamde striages (lijnen) zijn aangebracht om de herkenbaarheid te vergroten of het plaatsen te vergemakkelijken (meer striages geven meer grip op de ondergrond).

Petanque wordt gespeeld tussen twee teams. Die kunnen uit één persoon bestaan (tête à tête), twee personen (doublette) of drie personen (triplette). Bij tête à tête speelt iedere speler met drie boules. Bij doublettes en triplettes speelt ieder team met zes boules. Het doel is om de boules zo dicht mogelijk te plaatsen (pointeren) bij een kleiner balletje (but of cochonet). Je krijgt een punt voor iedere boule van jouw team die dichter bij het butje ligt dan de boule van de tegenstander. Bij een speelronde (mêne) kunnen er zo maximaal 6 punten gehaald worden. Het team dat als eerste dertien punten behaalt heeft gewonnen. Het spel vraagt geen zware inspanning en kan door jong en oud gespeeld worden, het gaat vooral om vaardigheid (de techniek van het gooien), tactiek (waar plaats je de ballen, wanneer besluit je een bal van de tegenstander weg te schieten (tireren), en mentaliteit (concentratie, doorzettingsvermogen, veerkracht). Het zijn deze kenmerken die van het spel een sport maken.

Onze club is niet aangesloten bij de NJBB (Nederlandse Jeu de Boules Bond) maar we hanteren wel de spelregels van de bond. We spelen geen competitie. Petanqueclub d’Orion kenmerkt zich door zijn sociale karakter. Gezelligheid staat voorop. Bij onze club spelen veel ouderen (van 50 tot 99 jaar), die door lekker in de buitenlucht een potje te boulen even uit hun huis komen en anderen ontmoeten. 

Bij onze club kan er gespeeld worden op zaterdag, zondag, maandag en woensdag, vanaf 13.30u tot 14.30u en van 15.00u tot ± 16.30u. Van 14.30u tot 15.00u is er gelegenheid voor een kopje thee, drankje of een ijsje in ons gezellige clubhuis of op ons zonnig terras. 

Kijk voor meer informatie en een uitleg van de spelregels op onze website: 

 www.petanque-bloemendaal.nl

Locatie:
Bergweg 5
2061 KB Bloemendaal

Welkom op Jeu de Boulesclub d’Orion

Hier is een link naar de site: https://www.petanque-bloemendaal.nl/

Hieronder een sfeerimpressie van de accommodatie en het aanbod

Video